Veilig pinnen

1 – Bewaar uw pinpas zorgvuldig en op een veilige plek.
Zorg ervoor dat uw pinpas niet gemakkelijk in de handen van iemand anders kan komen. Het is tegenwoordig mogelijk passen in enkele seconden te kopiëren. Laat de pas dus nooit ergens onbeheerd liggen maar berg hem goed op!

2 – Controleer de omgeving.
Controleer voordat u begint met uw pin transactie de pin omgeving.  Als u een onveilig gevoel heeft bij een bedrijf, betaalt u dan op andere wijze.

3 – Let op spiegels en camera’s in de buurt van de pinautomaat.
Controleer of anderen uw pincode niet kunnen zien als u deze intoetst. Let daarbij tevens op spiegels en camera’s.

4 – Scherm uw pincode af.
Door uw pincode af te schermen middels uw hand, lichaam of portefeuille kan uw pincode minder makkelijk achterhaald worden. Doe dit dus altijd!

5 – Pin in een goed verlichte omgeving.
Als het donker is kunt u veranderingen aan een apparaat moeilijk waarnemen, ook eventuele camera’s en spiegels worden minder snel zichtbaar.

6 – Laat u niet afleiden.
Ga niet in op het aanbod of vragen van vreemden als u aan het pinnen bent. Een klassiek voorbeeld is: U laat 10 euro vallen! Op deze manier probeert iemand u af te leiden. Als het echt waar is dat u geld laat vallen, en de betreffende persoon is zo aardig, dan ligt het biljet er over enkele seconden ook nog wel!

7 – Pin altijd zelf.
Is dit onder bepaalde omstandigheden niet mogelijk, houdt dan uw pinpas goed in de gaten.

8 – Verstrek uw pin-code niet aan derden.
Geef uw pin-code niet aan anderen, houdt deze informatie voor uzelf.

9 – Let bij het pinnen op het bedrag voordat u ‘ja’ intoetst.
Door een kleine fout van de winkelier(vergissing plaats van de komma) kan het bedrag totaal verkeerd zijn, let dus goed op het totaalbedrag wat op de display van de pinautomaat wordt weergegeven.

10 – Controleer regelmatig uw bankafschrift.
Controleer altijd uw bankafschriften. Indien u constateert dat er een (groot) bedrag zonder uw toestemming is afgeschreven dan dient u dit gelijk te melden bij uw bank.

Het komt ook voor dat u via de email benaderd wordt door iemand die zich voordoet als uw bank. U wordt dan gevraagd bijvoorbeeld gegevens te controleren en op een bepaalde link te klikken. Doe dit nooit. Criminelen kunnen op die manier een programma op uw computer installeren en daar misbruik van maken. Uw bank zal nooit via de mail naar persoonlijke gegevens vragen! Vertrouwt u een mail niet of twijfelt u aan de echtheid? Bel dan gewoon uw bank.