Succesvolle 30km-actie in de wijk Westrand

Buurtpreventie Westrand ZuidWest organiseerde woensdag 29 maart 2017 een succesvolle actie in de wijk in Roosendaal.

Men merkte dat er veel te hard werd gereden in de 30-km zone in de wijk. “Helaas merkten wij aan mede bewoners dat zij zich erg stoorde aan de te hoog gereden snelheden door de wijk. Daarop zijn wij met een aantal partijen gaan kijken wat wij kunnen doen om te laten merken dat dit irritatie en frustratie maar ook gevaarlijke situaties oplevert.”, aldus buurtpreventiecoördinator Jos van Nispen. Van Nispen is samen met zijn team gaan kijken wat er mogelijk was om de aandacht in de wijk te krijgen dat het een 30km-zone is.

Idee
Om de ideeën goed te kunnen verzorgen werd hulp ingeroepen van de Veilig Verkeer Nederland (VVN). Na een brainstorm sessie lag er een stapel met ideeën op tafel. “Mijn idee was om de mensen te laten zien waarom het een 30-zone is. Hierop kwamen wij uit op een remproef demonstratie. Ook hadden wij het idee om borden te laten verven door kinderen zodat het ook zou opvallen dat in de straat ook gespeeld wordt.”

Borden verven
Via de opbouwwerker van Traverse kwam het buurtpreventieteam terecht bij het ‘Speel leerhuis’, gevestigd in het wijkhuis Huis van de Westrand, en zij wilde dolgraag meewerken aan de actie.

Ook de kinderen waren enthousiast over het idee en kwamen met mooie creaties op de verkeersborden. De verkeersborden werden beschikbaar gesteld door de gemeente Roosendaal.

De verkeersborden werden tijdens de actie opgehangen in de Rubenslaan en de Anthonie van Dijckstraat. Ook werd er door de gemeente een ’30’ op de weg geschilderd om de actie te ondersteunen.

Bike-demo
De politie was ook aanwezig bij de 30km-actie. Van Nispen: “Onze wijkagent was al vanaf het begin erbij betrokken, maar ik heb ook collega-wijkagenten erbij gevraagd om na de Remproef demo een bike-demo te geven. Hier werkte zij dan ook heel graag aan mee.”

De opkomst was groot. Naast de kinderen kwamen ook omwonenden naar actie. “Al met al een geslaagde actie met dank aan alle partners!”, aldus een trotse Jos van Nispen.