Nispen

Buurtpreventie Nispen

In maart 2013 begon een groepje van 5 mannen en vrouwen met hun eerste ronde door Nispen.  Wat onwennig waren de gele hesjes aangetrokken en werden wat folders meegenomen.

Inmiddels (december 2014) zijn er al zo’n  35 buurtpreventisten die gezamenlijk zorgen voor een dagelijkse ronde door het dorp.

Horen – Zien – Melden is de slogan.

In de praktijk hebben we inmiddels ook de eerste tastbare successen. Zo wist een buurtpreventist er voor te zorgen dat een Bulgaar aangehouden werd op verdenking van diefstal van bestek. Hiernaast had de man nog een strafbaar feit staan in Bulgarije. Maar ook minder spannende zaken waren er aan de orde, zoals het aantreffen van sleutels in het slot van voordeuren of auto’s of openstaande beneden ramen bij bewoners die niet thuis waren.

Het buurtpreventie team wordt ook steeds meer ingeschakeld door burgers, bedrijven, school de Linde en de politie. Samen proberen we Nispen een stukje veiliger te maken.

Het team heeft een aantal speerpunten, samen met het bewonersplatform, geformuleerd;
* Buurtpreventie in Nispen in stand houden en proberen uit te breiden;

* Voetjesactie, het attenderen van de inwoners van Nispen op veiligheid en inbraak gevoelige locatie’s en wat je er zelf tegen kunt doen;

* 30 Km actie (stickers);

* Gecombineerde actie politie – buurtpreventie tegen drugs.

* Inbraak voorkomen door meldingen op Whatsapp: !ALERT|Nispen

Het team is niet alleen dagelijks te voet ‘op pad’, maar ook op de fiets.
Dit om zo sneller van plek naar plek te gaan, maar ook om in het buitengebied van Nispen te komen.

Mocht je mee willen doen of meer info willen, dan kun je terecht bij alle buurtpreventisten. Aanmelden kan via buurtpreventie@nispeninfo.nl

!ALERT|Nispen

Dit is een waarschuwings systeem van bewoners en bedrijven in Nispen via WhatsApp.

De aangemelde gebruikers kunnen via !ALERT|Nispen elkaar snel bereiken en waarschuwen bij een auto of woninginbraak of andere calamiteiten.

Deze whatsApp groep werkt volgens het SAAR principe.

–   S Signaleer

–   A Alarmeer politie via 112.

–   A App via !ALERT|Nispen om je melding bekend te maken aan je groep (alleen actuele melding)

–   R Reageer.

! ALERT|Nispen is een initiatief van Buurtpreventie Nispen. Gemeente Roosendaal en wijkagent Chris van der Veen, namens Politie Roosendaal, ondersteunen dit burgerinitiatief.

Om mee te kunnen doen is het noodzakelijk dat u in het bezit bent van WhatsApp.

Alle meldingen zijn eerst gedaan via 112.  Hierna schakelen we ! ALERT|Nispen in.

Doe Mee

http://www.nispeninfo.nl/wp-content/uploads/2014/07/DoeMee.pdf

!ALERT|Nispen,  Intentieverklaring

http://www.nispeninfo.nl/wp-content/uploads/2013/09/ALERT-intentieverklaring.docx

Wat is het, en welke gedragsregels hanteren we

http://www.nispeninfo.nl/wp-content/uploads/2013/09/ALERT-incl-logo.pdf

Ook zal er naast de whatsapp groep !ALERT|Nispen, via ons twitter kanaal @BuurtPNispen en Facebook pagina Buurtpreventie ALERT Nispen er aandacht besteed worden aan één dag niet.

indien u tijdens de oefening een verdachte situatie aantreft, danwel inbraak mag u direct 112 bellen en de situatie volgens protocol in !ALERT|Nispen plaatsen. De oefening zal op dat moment stil gelegd worden.

Één dag niet, is de nationale dag tegen woninginbraken.

In samenwerking met de Politie, wijkagent, de gemeente Roosendaal, Bewonersplatform Nispen en Buurtpreventie Nispen zal er deze dag een oefening plaatsvinden met behulp van de whatsapp groep !ALERT|Nispen.

Deze dag zullen er diverse !ALERT berichten via deze whatsapp groep verzonden worden. De oefening zal gaan om een boef die een woning inbraak pleegt en zal zeer herkenbaar zijn als boef. Indien u deze boef ergens signaleert mag u via !ALERT reageren. U hoeft in dit geval ALLEEN via !ALERT te reageren, dus geen 112 bellen! Alle berichten die vanuit de organisatie verzonden worden, zullen beginnen met de tekst #Oefening #BoefjeNispen #eendagniet #Nispen

Deze dag zal er ook op het Kerkplein een kraam staan met hierin meer informatie over Buurtpreventie en !ALERT|Nispen.

De gehele dag zal het Buurtpreventieteam Nispen op pad zijn en zullen natuurlijk onze buurtpreventie honden worden ingezet.